Brygg #1
By Roger Drønnen on tirsdag, januar 22, 2008
Filed Under:
Tirsdag 22.1.2008 - Nytt kapittel i min tidsregning. Jomfrubrygget.
Noe forsinket kom jeg meg endelig i gang med bryggingen. Var på Maxbo å kjøpte inn kokekjele på 25,5 liter (319 kroner - ett kup
Oppskriften er meget eksprimentell så det blir spennende å smake på resultatet.
Ferdig vørter : 18 liter
1,8 kg Muntons Light (flytende maltekstrakt)
0,8 kg Muntons Dark DME (tørket maltekstrakt)
1,0 Kg Munchenermalt
0,5 Kg Crystalmalt
30 gr Target 13,1% humle (60 min)
30 gr Saaz (3,7% humle (15 min)
15 gr Saaz (3,7% humle (0 min)
1007 German Ale /wyeast, flytende gjær
Malte spesialmalten og puttet denne i en "BH vaskepose". Fylte gryta med ca 10 liter kaldt friskt vann og puttet spesialmalten (BH posen) oppi og satt pann på komfyren. Når temperaturen nådde ca 70 grader tok jeg ut posen med malt, skylte posen med ca 4 liter meget varm vann (ca 80 grader?) Boksen med maltekstrakt hadde lagt i varmvann i ca 10 minutter og ble rørt inn i ca 3 liter meget varmt vann. Skyllevann fra spesialmalten og maltekstrakten ble tilsatt gryta sammen med ca 3 liter springvann.
Etter ca 40 minutter begynte det endelig å koke i gryta, og humleposen ble puttet i gryta, etter 45 minutter ble neste pose lagt i gryt. Etter endt koking gikk gryta rett i vaskekummen med rennende kaldt vann, når vørten nærmet ca 65 grader tilsatte jeg siste humlen, rett i gryta og fortsatte kjølingen.. Overførte den avkjølte vørteren til glassballongen og tilsatte gjæren. Rista som besatt (desinfisert finger over hullet til gjærlåsen). Ballongen står no i kjelleren (20 grader) og satser på å flytte den ut på boden om ett par dager (13-14 grader).
Brygget skal få gjære på ca 14 grader, og forhåpentlig ned mot 1010 slik at det ikke for søtt.
Hvilken type øl dette blir er jeg ikke sikker på, men en amber american ale? eller noe sånt..
Vi får se når det er kommet på flasker og det er litt kullsyre
Håper dette blir digg
0 kommentarer for this post